Nejčtenější články
Špenát se šťouchačkama a vejcem - recept
Suroviny:
Mražený špenátový protlak, kousek másla, 1-2 lžíce mouky, asi 2 dcl mléka, sůl, pepř
Brambory, kousek másla, troška mléka, sůl
Vejce uvařené natvrdo
Postup
V kastrolku rozpustíme máslo a zasypeme moukou. Mouky dáme tolik, aby z toho byla jemně tekutá kašička. Pokud je zásmažka moc hustá, přidáme tuk. Pokud je moc řídká, přidáme mouky. Takto restujeme aspoň 5 minut za stálého míchání.
Poté přidáme mléko a jemně roztopený špenát. Nemusí být úplně, stačí tak, aby šel vydělat z obalu. V mléce se nad plamenem pomalu rozpustí. Když je špenát zcela rozpuštěný, přidáme sůl a pepř a ještě pár minut provaříme. Pokud je omáčka moc hustá, přidáme mléko.
Pokud je moc řídká, tak s tím asi nic neuděláme, kdyby se tam přidala mouka, tak by udělala hrudky, možná by šla přidat mouka rozšlehaná ve studeném mléce, ale s dohušťováním mám špatné zkušenosti.
Brambory uvaříme (asi 20 minut) ve slané vodě a hned po slití vody do nich dáme kousek (lžíci) másla a asi půl deci mléka. Brambory rozšťoucháme.
Pokud chcete jídlo vařit dětem do jednoho roku, pro které ještě jídlo nesolíme, osolte ho až na závěr, kdy máte pro dítě odebranou porci.
Špenát podáváme s vejcem a se šťouchačkama :-)