Nejčtenější články
Recept na kváskový chléb z domácí pekárny
Na kváskový chléb jsem měla už více receptů, ale tak jsem si je poupravila a zjednodušila, že z toho vznikl tento recept, který vám teď předkládám.
Ingredience:
Kvásek: 1 lžíce kvásku z ledničky, 0,5 hrnku žitné celozrnné mouky, 0,5 hrnku vody - smíchat a připravit alespoň 4 hodiny předem - jak si vyrobit kvásek najdete zde
Chléb: 2 necelé hrnky vody (400 ml), připravený kvásek, 1 vrchovatá lžička soli, 1 vrchovatá lžička cukru, 2 lžíce oleje, 4 plné hrnky mouky (hladká, celozrnná, chlebová, žitná, pšeničná - různé kombinace), hrst semínek (slunečnicových, lněných, dýňových)
Všechny suroviny dejte v uvedeném pořadí do pekárny a zapněte program na přípravu těsta. U mojí pekárny trvá 1,5 hodiny. Pak necháme v pekárně ještě asi 6-8 hodin kynout a poté zapneme program Pečení. Měl by se péct 75 minut. To moje pekárna neumožňuje, tak nastavím hodinu a hned, jak program skončí, ještě 15 minut.
Takto vypadá, když se hněte:
Takto vypadá po chvilce hnětení:
Po upečení necháme chvilku odpočinout, pak vytáhneme háky a ještě necháme asi 2 hodiny v klidu. Pak si už na něm můžeme pochutnat.
Výhoda kváskového chlebu je, že vydrží i týden, aniž by se zkazil. Ale po týdnu, už je tvrdší. Nejlepší je čerstvý, to se po něm můžeme utlouct :-)
Bon Appetít!