Nejčtenější články

Přivoláváme jaro novou výzdobou. Z ruliček toaletního papíru vyrábíme narcisky, sněženky, tulipány a...
Zkuste si uháčkovat oblíbenou figurku ;)
Medvědí česnek (Allium ursinum) je jarní bylinka, která se dá výborně využít v kuchyni. Jak a k čemu se...
Tvořeníčko pro děti od dvou let. Potřebujete k tomu lepidlo v tyčince, papír a krepák. Můžete takto...
Kváskový chléb dělám asi dva roky. Začala jsem ho dělat v troubě, ale jak jsem dostala k vánocům domácí...

Recept na pařížský dort

19.02.2015         0 comments

Když se dodrží správně kroky, je to pak velmi jednoduchý recept.

Ingredience:

Šlehačka: 500 ml smetany ke šlehání (31 % tuku), 200 g hořké čokolády (cca 70 %)

Těsto: 4 vejce, 175 g cukru krystal, 180 g hladké mouky, 25 g kakaa, 3 lžíce studené vody, 50 ml oleje, špetka soli, 1 lžička prášku do pečiva

Sirup na potření těsta: 70 ml vody, 70 g cukru krystal

Poleva: 250 ml smetany ke šlehání (31 %), 200 g hořké kvalitní čokolády (obsah tuku kolem 52 %)

Jako první uděláme pařížskou šlehačku. Tu je dobré udělat už den předem a dát ji do ledničky. Šlehačku nalijte do kastrolku a přiveďte k varu. Dejte do ní nalámanou čokoládu a míchejte, dokud se čokoláda úplně nerozpustí. Nechte zchladnout a pak dejte přes noc do ledničky. Na obrázku je schladlá čokoládová šlehačka, těsně před tím, než jsem ji vložila do ledničky.

vyroba slehacky

Příprava těsta:
Nachystejte si vodní lázeň: Větší hrnec a menší hrnec, které do sebe můžete vložit. Dejte ohřát vodu do většího z nich. Zapněte troubu na 180 °C

Do menšího rozklepněte 4 vejce a nasypte 175 g cukru. Položte přes větší hrnec do vodní lázně na sporáku a mírně zahřívejte. Míchejte aby se vejce nesrazila. Po chvilce vypněte sporák, hrnec se směsí dejte z plotny a šlehejte, přidejte 3 lžíce studené vody a šlehejte až do světlé pěny. Bude to trvat i pár minut.

testo

Do základu těsta zlehka vmíchejte mouku (170 g) smíchanou s lžičkou kypřícího prášku, špetkou soli a 25 g kakaa. Nalijte do dortové formy. Pokud vám neprotéká, tak jen tak. Jinak ji obalte v alobalu, nebo vniřek formy vyložte pečícím papírem. Vložte do trouby a tu stáhněte na 160 °C. Pečte asi 30 minut. 

korpus

Během chladnutí korpusu udělejte sirup na potření. 70 ml vody přiveďte k varu spolu s 70 g cukru. Když se cukr rozpustí, vypněte plamen. Mašlovačkou korpus potřete. Ten pak zvláční.

Z ledničky vytáhněte vychlazenou šlehačku a dokonale ji vyšlehejte. Když bude dostatečně tuhá, rozprostřete ji na dortový korpus.

slehacka na korpus

Snažte se rozetřít co nejrovnoměrněji. Dort se šlehačkou teď vložte zpátky do ledničky. A nechte ztuhnout asi 2 hodiny. Pokud na to máte prostor, můžete nachvíli i vložit do mrazničky. Pak se bude lépe nanášet poleva.

Na polevu potřebujeme 200 ml smetany ke šlehání, kterou nalijeme do kastrolku a přivedeme k varu. Do ní nalámeme 200 g 52 % čokoládu a mícháme.

Vytáhneme dort z ledničky (nebo mrazničky) a polevu mírně zchladlou nanášíme na dort.

A hotový dort dáme znova do ledničky.

Vzhledem k tomu, že zrovna dokumentuju, tak se mi dort musel rozjet a moc mi nedrží. Snad se spokojíte s mou fotkou a doufám, že budete mít větší úspěch :-) Možná se po ztuhnutí ještě spraví.

dort

Jenom podotýkám, že dort jsem dělala dneska snad celý den. Ne, že by samotný dort zabral tolik času, ale pořád kolem mě poletovalo některé z dětí, takže se mi to dost protáhlo.

Bon Appetít!

Diskuse

nový komentář
Diskuse neobsahuje žádný příspěvek
Zobrazena strana 1 z 1 celkem