Nejčtenější články

Přivoláváme jaro novou výzdobou. Z ruliček toaletního papíru vyrábíme narcisky, sněženky, tulipány a...
Pokud chceme péct kváskový chléb, tak si musíme pěstovat kvásek. Je to jednodušší než se zdá. Jednoduchý...
Univerzální návod na čepičku. Ten se pak dá rozšířit na sovičku nebo ušanku nebo nechat jen tak.
Tvořeníčko pro děti od dvou let. Potřebujete k tomu lepidlo v tyčince, papír a krepák. Můžete takto...
Zkuste si uháčkovat oblíbenou figurku ;)

Pampeliška lékařská

12.05.2015     ,     3 comments

Účinky na zdraví

  • upravuje metabolismus, upravuje poruchy trávení, spojené se zácpou a nadýmáním
  • významná detoxikační bylinka - čistí organismus od toxických látek
  • podporuje tvorbu krve tak, že podporuje vstřebávání vitaminu B12 a železa do krve
  • účinná proti chronické únavě
  • podporuje léčbu různých infekcí
  • hořčiny, obsažené v rostlině posilují celý organizmus, zlepšují náladu
  • výborná jako prevence kloubních onemocnění

Co se využívá

Trháme vlastně celou rostlinu. Nejvíce hořčin je v kořenec, ale využíváme i květy a listy.

Kde ji najdeme

Snad všude, ale raději nesbírejte na sídlišti. Sbírejte raději na loukách nebo zahrádkách, kde víte, že se nepoužívají chemické přípravky.

Jak zpracovat

Listy i kořeny vložte do studené vody a vařte 10 - 20 minut. Na jeden hrnek jsou potřba asi 2 lžíce bylinky. V čerstvém stavu něco víc. Čím víc bylinky dáte, tím silnější čaj budete mít. Denní dávkování je asi 3 hrnky takto připraveného čaje.

Výborný je i pampeliškový sirup, který se vyrábí z květů. Recept najdete zde: http://primulka.cz/pampeliskovy-sirup-recept/

Diskuse

nový komentář
Diskuse neobsahuje žádný příspěvek
Zobrazena strana 1 z 1 celkem