Nejčtenější články

Kváskový chléb dělám asi dva roky. Začala jsem ho dělat v troubě, ale jak jsem dostala k vánocům domácí...
Vyrábíme sněhuláky. Stačí nám k tomu bílý obyčejný kancelářský papír, zbytky plstě v různých barvičkách a...
Oblíbené tvoření z ruliček toaletního papíru, tentokrát s podzimní tématikou - Halloween.
Tvořeníčko pro děti od dvou let. Potřebujete k tomu lepidlo v tyčince, papír a krepák. Můžete takto...
Návod na jednoduché háčkované chňapky.

Pampeliška lékařská

12.05.2015     ,     2 comments

Účinky na zdraví

  • upravuje metabolismus, upravuje poruchy trávení, spojené se zácpou a nadýmáním
  • významná detoxikační bylinka - čistí organismus od toxických látek
  • podporuje tvorbu krve tak, že podporuje vstřebávání vitaminu B12 a železa do krve
  • účinná proti chronické únavě
  • podporuje léčbu různých infekcí
  • hořčiny, obsažené v rostlině posilují celý organizmus, zlepšují náladu
  • výborná jako prevence kloubních onemocnění

Co se využívá

Trháme vlastně celou rostlinu. Nejvíce hořčin je v kořenec, ale využíváme i květy a listy.

Kde ji najdeme

Snad všude, ale raději nesbírejte na sídlišti. Sbírejte raději na loukách nebo zahrádkách, kde víte, že se nepoužívají chemické přípravky.

Jak zpracovat

Listy i kořeny vložte do studené vody a vařte 10 - 20 minut. Na jeden hrnek jsou potřba asi 2 lžíce bylinky. V čerstvém stavu něco víc. Čím víc bylinky dáte, tím silnější čaj budete mít. Denní dávkování je asi 3 hrnky takto připraveného čaje.

Výborný je i pampeliškový sirup, který se vyrábí z květů. Recept najdete zde: http://primulka.cz/pampeliskovy-sirup-recept/

Diskuse

nový komentář
Diskuse neobsahuje žádný příspěvek
Zobrazena strana 1 z 1 celkem