Nejčtenější články

Návod na jednoduché háčkované chňapky.
Přivoláváme jaro novou výzdobou. Z ruliček toaletního papíru vyrábíme narcisky, sněženky, tulipány a...
Univerzální návod na čepičku. Ten se pak dá rozšířit na sovičku nebo ušanku nebo nechat jen tak.
Tvořeníčko pro děti od dvou let. Potřebujete k tomu lepidlo v tyčince, papír a krepák. Můžete takto...
Zkuste si uháčkovat oblíbenou figurku ;)

Obrácený jablečný koláč

29.09.2016         3 comments

Obrácený jablečný koláč - výborný a velmi jednoduchý

Suroviny:

60 g cukru
5 jablek
100 g másla
Skořice
Listové těsto

Postup:

Troubu rozpálíme na 180 °C.

 Karamel

Jablka oloupeme a zbavíme jadřinců.  Nakrájíme na čtvrtiny. Necháme zatím stranou.

Máme-li formu na koláč, která může i na sporák, připravíme karamel přímo v ní. Pokud ne, uděláme karamel v hrnci vedle a pak ho do formy přelijeme.

Formu dáme na sporák na střední oheň.  Nasypeme cukr a zahříváme, dokud se cukr nerozpustí a nezhnědne (nezkaramelizuje) – pozor, rozpálený karamel je velmi horký.

Jakmile máme pěkný karamel, přidáme část studeného másla (60 g) a mícháme, než se rozpustí. Stáhneme z ohně.

Přelijeme do formy, ve které budeme péct v troubě. (Pokud jsme v ní karamel přímo dělali, tento krok přeskočíme)

Jablíčka

Po chvilce, až trochu karamel zchladne, klademe jablíčka do kruhu, jedno vedle druhého a přitlačíme.

Zalijeme rozpuštěným máslem (40 g) a posypeme skořicí.

 Vložíme do trouby a pečeme asi 30 minut.

Těsto:

Listové těsto vyválíme asi na 3 mm. Vykrojíme kruh o průměru o kousek větší než je dno formy, ve které pečeme jablíčka s karamelem.

Po 30 minutách pečení v troubě, přiklopíme listovým těstem. Těsto na koláči propícháme vidličkou a kraje zatlačíme dolů, okolo jablek. Vrátíme do trouby. Pečeme 40 minut.

Na konec musíme obrátit. Přiklopíme talířem a vyklopíme koláč na talíř. Jde to jednodušeji, než to vypadá.

jablecny kolac

Dobrou chuť

Diskuse

nový komentář
Diskuse neobsahuje žádný příspěvek
Zobrazena strana 1 z 1 celkem