Nejčtenější články

Přivoláváme jaro novou výzdobou. Z ruliček toaletního papíru vyrábíme narcisky, sněženky, tulipány a...
Zkuste si uháčkovat oblíbenou figurku ;)
Medvědí česnek (Allium ursinum) je jarní bylinka, která se dá výborně využít v kuchyni. Jak a k čemu se...
Tvořeníčko pro děti od dvou let. Potřebujete k tomu lepidlo v tyčince, papír a krepák. Můžete takto...
Návod na jednoduché háčkované chňapky.

Obrácený jablečný koláč

29.09.2016         2 comments

Obrácený jablečný koláč - výborný a velmi jednoduchý

Suroviny:

60 g cukru
5 jablek
100 g másla
Skořice
Listové těsto

Postup:

Troubu rozpálíme na 180 °C.

 Karamel

Jablka oloupeme a zbavíme jadřinců.  Nakrájíme na čtvrtiny. Necháme zatím stranou.

Máme-li formu na koláč, která může i na sporák, připravíme karamel přímo v ní. Pokud ne, uděláme karamel v hrnci vedle a pak ho do formy přelijeme.

Formu dáme na sporák na střední oheň.  Nasypeme cukr a zahříváme, dokud se cukr nerozpustí a nezhnědne (nezkaramelizuje) – pozor, rozpálený karamel je velmi horký.

Jakmile máme pěkný karamel, přidáme část studeného másla (60 g) a mícháme, než se rozpustí. Stáhneme z ohně.

Přelijeme do formy, ve které budeme péct v troubě. (Pokud jsme v ní karamel přímo dělali, tento krok přeskočíme)

Jablíčka

Po chvilce, až trochu karamel zchladne, klademe jablíčka do kruhu, jedno vedle druhého a přitlačíme.

Zalijeme rozpuštěným máslem (40 g) a posypeme skořicí.

 Vložíme do trouby a pečeme asi 30 minut.

Těsto:

Listové těsto vyválíme asi na 3 mm. Vykrojíme kruh o průměru o kousek větší než je dno formy, ve které pečeme jablíčka s karamelem.

Po 30 minutách pečení v troubě, přiklopíme listovým těstem. Těsto na koláči propícháme vidličkou a kraje zatlačíme dolů, okolo jablek. Vrátíme do trouby. Pečeme 40 minut.

Na konec musíme obrátit. Přiklopíme talířem a vyklopíme koláč na talíř. Jde to jednodušeji, než to vypadá.

jablecny kolac

Dobrou chuť

Diskuse

nový komentář
Diskuse neobsahuje žádný příspěvek
Zobrazena strana 1 z 1 celkem