Nejčtenější články
Obrácený jablečný koláč
Obrácený jablečný koláč - výborný a velmi jednoduchý
Suroviny:
60 g cukru
5 jablek
100 g másla
Skořice
Listové těsto
Postup:
Troubu rozpálíme na 180 °C.
Karamel
Jablka oloupeme a zbavíme jadřinců. Nakrájíme na čtvrtiny. Necháme zatím stranou.
Máme-li formu na koláč, která může i na sporák, připravíme karamel přímo v ní. Pokud ne, uděláme karamel v hrnci vedle a pak ho do formy přelijeme.
Formu dáme na sporák na střední oheň. Nasypeme cukr a zahříváme, dokud se cukr nerozpustí a nezhnědne (nezkaramelizuje) – pozor, rozpálený karamel je velmi horký.
Jakmile máme pěkný karamel, přidáme část studeného másla (60 g) a mícháme, než se rozpustí. Stáhneme z ohně.
Přelijeme do formy, ve které budeme péct v troubě. (Pokud jsme v ní karamel přímo dělali, tento krok přeskočíme)
Jablíčka
Po chvilce, až trochu karamel zchladne, klademe jablíčka do kruhu, jedno vedle druhého a přitlačíme.
Zalijeme rozpuštěným máslem (40 g) a posypeme skořicí.
Vložíme do trouby a pečeme asi 30 minut.
Těsto:
Listové těsto vyválíme asi na 3 mm. Vykrojíme kruh o průměru o kousek větší než je dno formy, ve které pečeme jablíčka s karamelem.
Po 30 minutách pečení v troubě, přiklopíme listovým těstem. Těsto na koláči propícháme vidličkou a kraje zatlačíme dolů, okolo jablek. Vrátíme do trouby. Pečeme 40 minut.
Na konec musíme obrátit. Přiklopíme talířem a vyklopíme koláč na talíř. Jde to jednodušeji, než to vypadá.
Dobrou chuť