Nejčtenější články
Výroba domácího jogurtu
Co k tomu potřebujeme:
1-2 lžíce poctivého jogurtu (př. Holandia, nebo už vyrobeného domácího jogurtu)
1 litr plnotučného čerstvého mléka (pasterizovaného)
Mléko nalijeme do hrnce a zahřejeme na teplotu asi 36 °C. (Pokud překročíme, nevadí. Počkáme až zchladne)
Poté zamícháme 1 až 2 lžíce jogurtu do vychladlého mléka.
Vložíme do domácí pekárny. Zapneme teplotu kvašení na 36 °C a necháme asi 8 hodin kvasit.
Po 6 - 8 hodinách máme výborný čerstvý domácí jogurt.
Nevím, jak je to v případě, že nemáte program Kvašení na Vaší pekárně. Někdo používá prý program Těsto, ale s tímto zkušenost nemám. Mám pekárnu Eta duplica Vital.
Mléko, na výrobu jogurtu mám nejradši BIO plnotučné od Alberta, které stojí asi 22 Kč. Kupovala jsem i mléko z automatu, ale bohužel se mi jogurt tak dobrý nepodařil. Zkoušela jsem to s ním vícekrát. Nejosvědčenější je to z Alberta, z fotky dole: