Nejčtenější články
Rychlé, výborné, domácí kvašené zelí
Kysané zelí
Kupované kvašené zelí neobsahuje tolik vitamínů jako zelí, které si uděláte doma sami. A jaké účinky na zdraví má kvašené zelí?
Účinky na zdraví:
- bohaté na vitamíny C, betakaroten, B, E a K, ( z vitamínu B např. kyselinu listovou)
- výborné protinádorové a přirodně antibiotické účinky
- snižuje hladinu cholesterolu v krvi
- posiluje imunitu
- podporuje duševní rovnováhu a dobrou náladu
- kvůli obsahům látek se doporučuje konzumovat v syrovém stavu, vařením se látky ničí!
Ingredience:
cca 1 kg zelí
1 lžíce soli
půl lžíce kmínu
Postup:
Zelí nakrouháme nebo nasekáme na drobno v mixéru. Přidáme sůl a kmín a pořádně promneme. Mačkáme rukou nebo tlučeme něčím jako paličkou na maso nebo tloučkem cca 10-15 minut. Zelí pustí šťávu a získá barvu.
Zelí postupně natlačíme do patentní sklenice, kvašáčku nebo pokud nemáte tak do šroubovací (já mám od okurek šroubovací). Neplňte zelí nikdy až do vrchu až po okraj, kvůli vznikajícím plynům. Nakonec zabalte pro jistotu i potravinovou fólií v několika vrstvách.
Nechejte v teple uležet. Pokud chcete rychle, stačí 2 až 3 dny. Pokud nespěcháte, tak počkejte i 2 týdny. Zelí je chutné a zdravé v kterékoliv fázi kvašení. Pak můžete dát do ledničky a postupně odebírat.