Nejčtenější články

Návod na jednoduché háčkované chňapky.
Někdy mi u klasických bábovek vadí, když jsou příliš suché. Proto jsem začala dělat tvarohové, které jsme...
Kváskový chléb dělám asi dva roky. Začala jsem ho dělat v troubě, ale jak jsem dostala k vánocům domácí...
Doteď jsem na balkóně věšela hlavně prádlo, ale letos jsem se rozhodla, že tam zkusím pěstovat bylinky,...
Přivoláváme jaro novou výzdobou. Z ruliček toaletního papíru vyrábíme narcisky, sněženky, tulipány a...

Rychlé, výborné, domácí kvašené zelí

26.08.2015     , ,     0 comments

 

Kysané zelí

Kupované kvašené zelí neobsahuje tolik vitamínů jako zelí, které si uděláte doma sami. A jaké účinky na zdraví má kvašené zelí?

Účinky na zdraví:

  • bohaté na vitamíny C, betakaroten, B, E a K, ( z vitamínu B např. kyselinu listovou)
  • výborné protinádorové a přirodně antibiotické účinky
  • snižuje hladinu cholesterolu v krvi
  • posiluje imunitu
  • podporuje duševní rovnováhu a dobrou náladu
  • kvůli obsahům látek se doporučuje konzumovat v syrovém stavu, vařením se látky ničí!

Ingredience:

cca 1 kg zelí

1 lžíce soli

půl lžíce kmínu

Postup:

Zelí nakrouháme nebo nasekáme na drobno v mixéru. Přidáme sůl a kmín a pořádně promneme. Mačkáme rukou nebo tlučeme něčím jako paličkou na maso nebo tloučkem cca 10-15 minut. Zelí pustí šťávu a získá barvu.

kvasene zeli

Zelí postupně natlačíme do patentní sklenice, kvašáčku nebo pokud nemáte tak do šroubovací (já mám od okurek šroubovací). Neplňte zelí nikdy až do vrchu až po okraj, kvůli vznikajícím plynům. Nakonec zabalte pro jistotu i potravinovou fólií v několika vrstvách.

Nechejte v teple uležet. Pokud chcete rychle, stačí 2 až 3 dny. Pokud nespěcháte, tak počkejte i 2 týdny. Zelí je chutné a zdravé v kterékoliv fázi kvašení. Pak můžete dát do ledničky a postupně odebírat.

Diskuse

nový komentář
Diskuse neobsahuje žádný příspěvek
Zobrazena strana 1 z 1 celkem