Nejčtenější články
Recept na pařížský dort
Když se dodrží správně kroky, je to pak velmi jednoduchý recept.
Ingredience:
Šlehačka: 500 ml smetany ke šlehání (31 % tuku), 200 g hořké čokolády (cca 70 %)
Těsto: 4 vejce, 175 g cukru krystal, 180 g hladké mouky, 25 g kakaa, 3 lžíce studené vody, 50 ml oleje, špetka soli, 1 lžička prášku do pečiva
Sirup na potření těsta: 70 ml vody, 70 g cukru krystal
Poleva: 250 ml smetany ke šlehání (31 %), 200 g hořké kvalitní čokolády (obsah tuku kolem 52 %)
Jako první uděláme pařížskou šlehačku. Tu je dobré udělat už den předem a dát ji do ledničky. Šlehačku nalijte do kastrolku a přiveďte k varu. Dejte do ní nalámanou čokoládu a míchejte, dokud se čokoláda úplně nerozpustí. Nechte zchladnout a pak dejte přes noc do ledničky. Na obrázku je schladlá čokoládová šlehačka, těsně před tím, než jsem ji vložila do ledničky.
Příprava těsta:
Nachystejte si vodní lázeň: Větší hrnec a menší hrnec, které do sebe můžete vložit. Dejte ohřát vodu do většího z nich. Zapněte troubu na 180 °C
Do menšího rozklepněte 4 vejce a nasypte 175 g cukru. Položte přes větší hrnec do vodní lázně na sporáku a mírně zahřívejte. Míchejte aby se vejce nesrazila. Po chvilce vypněte sporák, hrnec se směsí dejte z plotny a šlehejte, přidejte 3 lžíce studené vody a šlehejte až do světlé pěny. Bude to trvat i pár minut.
Do základu těsta zlehka vmíchejte mouku (170 g) smíchanou s lžičkou kypřícího prášku, špetkou soli a 25 g kakaa. Nalijte do dortové formy. Pokud vám neprotéká, tak jen tak. Jinak ji obalte v alobalu, nebo vniřek formy vyložte pečícím papírem. Vložte do trouby a tu stáhněte na 160 °C. Pečte asi 30 minut.
Během chladnutí korpusu udělejte sirup na potření. 70 ml vody přiveďte k varu spolu s 70 g cukru. Když se cukr rozpustí, vypněte plamen. Mašlovačkou korpus potřete. Ten pak zvláční.
Z ledničky vytáhněte vychlazenou šlehačku a dokonale ji vyšlehejte. Když bude dostatečně tuhá, rozprostřete ji na dortový korpus.
Snažte se rozetřít co nejrovnoměrněji. Dort se šlehačkou teď vložte zpátky do ledničky. A nechte ztuhnout asi 2 hodiny. Pokud na to máte prostor, můžete nachvíli i vložit do mrazničky. Pak se bude lépe nanášet poleva.
Na polevu potřebujeme 200 ml smetany ke šlehání, kterou nalijeme do kastrolku a přivedeme k varu. Do ní nalámeme 200 g 52 % čokoládu a mícháme.
Vytáhneme dort z ledničky (nebo mrazničky) a polevu mírně zchladlou nanášíme na dort.
A hotový dort dáme znova do ledničky.
Vzhledem k tomu, že zrovna dokumentuju, tak se mi dort musel rozjet a moc mi nedrží. Snad se spokojíte s mou fotkou a doufám, že budete mít větší úspěch :-) Možná se po ztuhnutí ještě spraví.
Jenom podotýkám, že dort jsem dělala dneska snad celý den. Ne, že by samotný dort zabral tolik času, ale pořád kolem mě poletovalo některé z dětí, takže se mi to dost protáhlo.
Bon Appetít!