Nejčtenější články
Pampeliškový sirup - recept
Suroviny:
Pampelišky - plný hrnec
Voda - 1,5 litru
Cukr - stejné množství, jako vody 1,5 kg
20 g kyseliny citrónové,
1-2 citrony - šťáva
Meduňka - není nutná
Postup:
Vodu přiveďte k varu a zalijte pampelišky. Přidejte šťávu z citrónu, kyselinu citrónovou, a pokud máte meduňku, tak i tu. Zalijte tak, ať vše leží pod vodou, přikryjte a nechejte 24 hodin stát.
Poté sceďte přes plátno nebo látkovou plenu. Dejte vařit a přidejte stejné množství cukru, jako máte výluhu.
Přiveďte k varu. Mezitím si nachystejte sklenice, ve kterých budete zavařovat. Já jsem našla od tatarek, rajčatového pyré a od přesnídávky. Ty umyjte a dejte otevřené do vroucí vody, i s víčky. Takto sterilizujte asi 20 minut. Pak do skleniček nalívejte sirup a pevně uzavřete. Otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout. Pokud chcete mít jistotu, tak ještě podobným způsobem vysterilizujte i se sirupem. Vložte do jemně vroucí vody dnem vzhůru a sterilizujte asi 20 minut. Můžete použít i troubu, kterou zahřejete na 80 - 100 °C a do nádoby s vroucí vodou skleničky vložíte a sterilizujete.
Nechte vychladnout a můžete dát do špajzu. Můžete ihned ochutnávat.
Poznámka: Když se to louhuje, i vaří, tak to dost smrdí- teda alespoň mi to dost smrdělo. Ale nenechte se odradit, sirup je po uvaření výborný ♡♡♡