Nejčtenější články
Lasagne - recept
Suroviny:
500 g mletého vepřového masa, 1 cibule, 3 stroužky česneku, 2 větší rajčatové protlaky, bazalka, oregano, pepř, sůl
bešamel: 50 g máslo, 50 g mouka, 500 ml mléka, sůl, muškátový oříšek
1 balení lasagní, parmazán, popřípadě jiný oblíbený tvrdý sýr
Postup:
Bolognský základ: Nadrobno nakrájíme cibuli. Na větší pánvi osmažíme na oleji dozlatova, přidáme maso, smažíme dozlatova, přidáme vylisovaný česnek, hrst bazalky, hrst oregana (čím víc, tím líp), pepř a rajské protlaky, osolíme. Pokud je třeba trochu podlijeme vodou. Přikryjeme pokličkou a na mírném plamenu vaříme asi 20 minut.
Bešamel: V hrnci rozpustíme máslo, přidáme stejné množství mouky a na středním plamenu asi 5 minut mícháme. Pak přilejeme mléko, neustále mícháme. Jemně osolíme. Mícháme do zhoustnutí. Pokud je bešamel příliš hustý, přidáme mléko, pokud řídký, chvilku déle povaříme. Přidáme nastrouhaný muškátový oříšek (tak na konec lžičky).
Lasagne: Předvaříme si je ve vroucí osolené vodě pár minut. Budou pak lépe tvárné a lépe se nám upečou.
Skládáme postupně do zapékací mísy: Na dno dáme trochu bešamelu, na to lasagne, bolognský základ, posypeme nastrouhaným parmazánem, bešamel, lasagne a takto pokračujeme, až poslední vrstva budou lasagne, ty potřeme bešamelem a posypeme nastrouhaným parmazánem.
Dáme do trouby rozpálené na 180 °C a pečeme asi 40 minut. Dozlatova.
Posypeme parmazánem a máme hotovo.
Lasagne jsou ideálním jídlem s sebou do práce. Jednoduše se přenesou v krabičce a po ohřátí v mikrovlnce chutnají pořád výborně.
Dobrou chuť ♡♡♡