Nejčtenější články
Kurkuma jako lék
Kurkuma
Pokud máte rádi asijská jídla, určitě jste si všimli, že se často vyskytuje v receptech. Máte ji doma, ale možná jste ani netušili, jaký malý zázrak to vlastně je.
Kurkuma (indický šafrán) je koření z oddenku Kurkumovníku dlouhého lat. Curcuma longa
Má výrazně žlutou barvu a je skoro nezaměnitelná. U nás se používá jako koření a koupíte ji běžně v obchodech. Můžete ji koupit i v lékárně jako doplněk stravy.
Kurkuma jako lék
Kurkuma je nejvíce významná svými protirakovinnými (protinádorovými) účinky. Může se konzumovat pravidelně v menším množství, i nárazově ve větším. Nejlepší je její kombinace s černým pepřem.
Dále má výrazné protizánětlivé účinky a podporuje léčivé procesy v těle.
Pomáhá i s léčbou jater (spolu se zázvorem), léčbou tenkého střeva i žaludku, výrazné léčivé účinky má i na různé nemoci mozku.
Detoxikuje organismus.
Využití kurkumy v kuchyni
Velké využití je v asijské kuchyni, hlavně indické. Nemá výraznou chuť, spíš jídlo krásně zabarví. Můžete ji přidávat, kam se vám hodí. Do polévek, do omáček.
Pokud do jídel dáváte zároveň pepř, látky z kurkumy se lépe vstřebají a mají lepší zdravotní účinky.
Můžete zkusit ranní zdravotní drink:
půl lžičky mleté kurkumy, půl lžičky mletého pepře, půl lžičky mletého zázvoru, lžíce citronové šťávy, malá sklenička vody. Smíchat, vypít. Klidně každé ráno.
Shrnutí
Zkuste přidat kurkumu po troškách kam to jen jde. Do čočky, do polívky, do omáčky a přidejte trošku pepře. Vzhledem k nevýrazné chuti se hodí skoro všude. A uděláte něco navíc pro své zdraví.