Nejčtenější články

Přivoláváme jaro novou výzdobou. Z ruliček toaletního papíru vyrábíme narcisky, sněženky, tulipány a...
Zkuste si uháčkovat oblíbenou figurku ;)
Medvědí česnek (Allium ursinum) je jarní bylinka, která se dá výborně využít v kuchyni. Jak a k čemu se...
Tvořeníčko pro děti od dvou let. Potřebujete k tomu lepidlo v tyčince, papír a krepák. Můžete takto...
Kváskový chléb dělám asi dva roky. Začala jsem ho dělat v troubě, ale jak jsem dostala k vánocům domácí...

Je mléko zdravé nebo nám škodí?

23.03.2015         0 comments

Když nad tím přemýšlím, mléko je snad všude. Dávám si ho do kafe. Dávám si ho na chleba v podobě sýru. Na snídani mám skoro každé ráno jogurt. A to jsem si určitě nevzpomněla na vše. Moje děti ho jedí a pijí v různých podobách dennodenně.

No a posledních pár let slyším o jeho škodlivosti čím dál víc. Tak jsem o tom začala číst, sledovat různé debaty, no a k čemu jsem došla?

Není mléko jako mléko. Hodně se v minulosti mluvilo o tom, že mléko je důležitým zdrojem minerálů, hlavně vápníku. V nových studiích se toto vyvrací. Sice minerály obsahuje, ALE v nevyužitelné formě. To ale není zcela pravdivá informace.

Minerály tělo potřebuje, a pokud jde o vápník, který je jeden z hlavních minerálů v mléce, ten je důležitý například pro správnou tvorbu kostí, pro správnou funkci oběhové soustavy a pro stálost vnitřního prostředí organizmu.

Pro vstřebatelnost vápníku (i jiných minerálních látek) je důležitý tuk. To znamená, že pokud máte v oblibě nízkotučné mléko, tak ho rychle nahraďte plnotučným nebo alespoň polotučným. Tuk je důležitý, aby vápník mohl plnit svou funkci v organizmu. Naopak cukry vstřebávání vápníku brzdí.

Další faktor je ten, kolik mléka vypijete. Určitě je bezpečné množství sklenice plnotučného mléka denně (250 ml). Litr denně by mohl být pro tělo škodlivý.

No a jak je to s jogurtem? Tak ten má v podstatě úplně jiné vlastnosti než samotné mléko. Mluvím o kvalitním jogurtu (př.Holandia). Jogurt obsahuje zdraví prospěšné mikroorganizmy, které tělu pomáhají. Výborný je pro silné kosti, pro tvorbu svalové hmoty. Výborný je na zažívání, snižuje vysoký krevní tlak a podporuje imunitu. Samozřejmě jsem nevyjmenovala všechny jeho pozitivní účinky, je jich opravdu hodně.

Děti mohou jogurt od 7. měsíce věku. Což je výborné, když bojuje dítě s bolením bříška.

Pokud jde o tvaroh. Ten je vynikajícím zdrojem bílkovin. Děti do 1.roku by neměly tvaroh, právě z tohoto důvodu. Ale tvaroh nebo tvarohové sýry si zdravý člověk může dopřát i několikrát týdně.

Takže mléko je zdravé, ještě zdravější jsou jogurty. Můžete si ho vyrábět i doma. Jestli se k tomu dostanu, napíšu můj osvědčený recept na domácí jogurt.

A hlavně mléčné produkty jsou zdravé, pouze pokud jsou plnotučné.

Diskuse

nový komentář
Diskuse neobsahuje žádný příspěvek
Zobrazena strana 1 z 1 celkem