Nejčtenější články
Jak vyrobit a uchovávat žitný chlebový kvásek
Kváskový chléb je lépe stravitelný než chléb z droždí. Proto je čím dál oblíbenější. Jak si kvásek vyrobit a uchovávat?
Co k tomu potřebujete: sklenici (např. přesnídávkovou), žitnou chlebovou (nebo celozrnou) mouku, vodu, kvásek (sušený můžete koupit v obchodech zdravé výživy)
Pokud kvásek k dispozici nemáte, zkuste najít na kváskové mapě, jestli ho nemá někdo ve vašem okolí. Tady je odkaz na kváskovou mapu.
Ale kvásek si doma můžete založit i vy sami. Jak na to?
Do skleničky dejte asi lžíci chlebové žitné mouky a stejné množství vody. Důkladně zamíchejte. Těstíčko, které vám vznikne, by mělo být jemně tekuté. Mělo by mít konzistenci krupice nebo jiné dětské kaše.
Skleničku s takto připraveným budoucím kváskem přikryjte víčkem, ale nedovírejte, musí mít vzduch. Nechte stát při pokojové teplotě alespoň 4 hodiny. Po této době zkontrolujte, měly by se vytvořit bublinky. Klidně nechte přes celou noc (i 8 až 10 hodin). Pak trochu (cca 1 lžíci až 1,5 lžíce) odeberte a vyhoďte a kvásek dokrmte. To znamená, že do trochy kvásku, který vám zůstal ve sklenici (cca 1 lžička až 1 lžíce) dejte stejné množství chlebové žitné mouky a vody (cca 1 lžíce a 1 lžíce). Opět by mělo mít konzistenci kašičky a nechte stát na lince zase několik hodin. Takto by se vám měl po pár dnech vytvořit právoplatný kvásek.
Říka se, že takto vyrobený nový kvásek nemá takovou sílu, jako kvásek, který od někoho dostanete. Ten už může mít i několik let a je silnější.
Já si kvásek tímto způsobem vyráběla, než jsem dostala od kamarádky. Používala jsem ho krátce, ale chleba mi vykynul pěkně.
Jak kvásek uchovávat při životě?
Je to živý organizmus, tak je třeba se o něj starat. Já ho uchovávám ledničce v nedovřené přesnídávkové skleničce.
Alespoň jednou za 6 dní (po týdnu se mi na něm už začínala dělat trochu plíseň) kvásek vytáhněte. Odeberte, aby zůstala ve skleničce jen asi lžička a dokrmte - 1 lžíce kvásku a 1 lžíce vody. Zamíchejte a nechte alespoň 4 hodiny na lince stát. Měly by se vytvořit bublinky. Pokud jsou vytvořené, můžete skleničku dát zpátky do lednice.
Když budete chtít péct chleba, tak je třeba kvásek rozkvasit na větší množství. Odebrané množství ze skleničky (2 lžíce) by vám mělo stačit na rozkvašení až 100 g žitné chlebové mouky a 100 g vody.
Zamícháte dohromady a necháte opět alespoň 4 hodiny stát při pokojové teplotě. Pak můžete chystat chlebík, např. podle http://primulka.cz/recept-na-kvaskovy-chleb/
Mějte se krásně a hodně štěstí s kváskováním ;-)