Nejčtenější články
Výborný a jednoduchý bezinkový sirup - recept
Co k tomu potřebujeme:
Mísu bezinkových květů,
2 litry převařené vody,
60 g kyseliny citrónové,
3 citrony,
2 kg krystalového cukru
Vodu převaříme, nasypeme do ní kyselinu citrónovou a necháme vychladnout. Citrónu oškrabeme kůru (pokud nemáte v bio kvalitě) a nakrajeme na kolečka. Přidáme k jemně opláchnutým bezinkovým květům a zalijeme vychladlou vodou s kyselinou citrónovou.
Přikryjeme čistou utěrkou. Necháme stát 24 hodin.
Už teď máme celou kuchyň nádherně provoněnou.
Po 24 hodinách si nachystáme čistou látkovou plenku, kterou dám na cedník a na hrnec, ve kterém budeme sirup vařit.
Postupně nalévám výluh, který scedím přes plenku a sítko do hrnce, nakonec nasypu i všechny květy a citróny a vymačkám všechnu šťávu.
Do výluhu nasypu 2 kg krystalového cukru (na 1 litr vody je 1 kg cukru). Pomalu za občasného míchání přivedeme k varu. Stačí ale tak 80 °C, aby se zbytečně nezničily všechny zdraví prospěšné látky. Ve vedlejším hrnci zatím sterilizuji sklenice, do kterých budu sirup nalévat. V mírně vroucí vodě a pod pokličkou asi 15 minut.
Nakonec horký sirup nalijeme přes trychtýř do připravených vysterilizovaných skleniček, otočíme dnem vzhůru. Pro jistotu ještě hotové sirupy ve sklenicích sterilizuji v troubě při 90 °C. V pekáči s asi 3 cm horké vody. Pokud sirup skladovat na delší dobu neplánujete, není poslední krok nutný.
Mějte krásný den ♡♡♡