Nejčtenější články
Cuketa - recepty a tipy
Cuketa
Cuketa (nebo cukína) je kultivar dýně - tykve obecné (Cucurbita pepo). Je často využívaná tepelně upravená v kuchyni, ale výborně chutná i za syrova. Nejlépe je trhat ji malou (cca 20 cm), kdy ještě nejsou plně vyvinuta semena. Nemusí se pak ani loupat. (zdroj: Wikipedie)
Účinky na zdraví:
- Má nízkou kalorickou hodnotu, tak je výborná při dietách. 100 g cukety má cca 80 kJ.
- Příznivě ovlivňuje trávení a vylučování odpadních látek, detoxikuje
- Omezuje zácpu tím, že uzdravuje střeva.
- Obsahuje především karoteny a hořčík - podporuje správnou činnost buňěk.
- Zvyšuje imunitu organizmu
- Působí proti stresu.
Placičky z cukety - recept
Suroviny
Cuketa,
2 vejce,
Mouka (100 - 200 g - aby bylo těsto akorát polotuhé),
2 stroužky česneku,
Sůl (půl lžičky),
Pepř
Postup
Cuketu nastrouháme najemno. Pokud je mladá, tak celou, pokud už je větší, tak vydlabeme vnitřek cukety se semínky. Osolíme a necháme pár minut odležet. Oddělí se nám tak přebytečná voda z cukety, kterou vymačkáme. Vše smícháme dohromady a lžící klademe na rozpálenou pánev omaštěnou olejem. Několik minut smažíme na pánvičce dozlatova na středním plamenu.
Cuketová polévka
Suroviny
Cuketa - oloupanou a vydlabanou (mladou cuketu dlabat nemusíte)
Brambor
Kari koření, pepř, kurkuma, sůl
Máslo, mouka
Parmazán, krutonky
Postup
Z másla a mouky uděláme jíšku: lžíci másla rozpustíme na středním plamenu, přidáme lžíci mouky a 5 minut mícháme. Přidáme asi 1 litr vody, nakrájenou bramboru, nakrájenou cuketu, lžičku kari koření, pepř, čtvrt lžičky kurkumy a sůl podle chuti. Vaříme asi 20 minut. Poté rozmixujeme. Podáváme s parmazánem a krutonkama.
Grilovaná cuketa
Zapečená cuketa
- příště dopíšu :-)
Mějte krásný den ♡♡♡